diumenge, 14 de novembre del 2010

De què són conscients els animals?

Marçal Morera, Irene Castells i Cristina Pereira

De què són conscients els animals?
Fotografia editada
La consciència no és un fenomen passiu com a resposta d’estímuls, sinó un procés actiu d’interpretació i construcció de dades externes i de la memòria entrellaçats, per tant tots els animals tenen un cert grau de consciència,
Només els mamífers i les aus tenen escorça cerebral la qual permet preveure esdeveniments a partir de representacions separades de la realitat i planificar actuacions.
A diari es comprova la comunicació entre animals mitjançant gests, sons, moviments, que permet posar en comú entre ells les seves necessitats i desitjos. Una altra cosa és si aquest llenguatge presenta concreta intencionalitat quan es porta a terme.
Per exemple els elefants tenen elevada memòria i demostren empatia. Les balenes, els goril·les, els orangutans... tenen la capacitat de reconéixer-se davant el mirall. Per altra banda el gos de raça border Collie és capaç de relacionar la definició d’un objecte amb la paraula que el designa.
Els humans som els únics éssers del planeta conscients que som conscients, els únics que podem informar del nostre estat conscient mitjançant el llenguatge però els animals també tenen consciència encara que en menor grau.
L’hem escollit perquè ens ha cridat l’atenció ja que vam tindre un petit debat a la classe sobre aquest tema i nosaltres creiem que els animals són conscients en alguns aspectes. Pensem que es comuniquen entre ells a la seva manera i que ens poden entendre. 

1 comentari:

  1. M'agrada aquesta fotografia ,ja que trobo que és una pregunta interessant la que es planteja i més després de haver tingut el debat a classe sobre si eren conscients els animals o no.Jo estic totalment d'acord amb l'explicació ,per que si els animals no tinguessin res de consciència ,la convivència amb els nostres animals de companyia seria molt difícil, ja que si ells no fossin conscients de que nosaltres no els i volem fer mal ,sinó el contrari , sempre estarien espantats i ens podrien arribar a mossegar,tampoc es podrien fer concursos de agility amb els gossos .

    Núria Ribes

    ResponElimina